Fontgrootte: +
5 minuten leestijd (999 woorden)

Tips thuiswerken

Tips thuiswerken

Tips Thuiswerken

Thuiswerken met kinderen tijdens de coronacrisis...

Een paar maanden terug zou dit het scenario van een goede sciencefictionfilm zijn. Wie had verwacht dat dit nu realiteit is in een groot deel van de wereld. Maar je zit er wel mee (kleine) kinderen en thuiswerken is zeker geen goede match. Hoe moet het verder zonder compleet gek te worden?

In een maand kan veel veranderen. Dat is zeker het geval met het COVID-19 virus, dat in slechts dertig dagen een mondiaal fenomeen is geworden en de wereldmedia overheerst.

Thuiswerken terwijl (kleine) kinderen je aandacht opeisen, is weliswaar niet evident en daarom willen we een aantal tips geven die kunnen helpen met om niet (helemaal) gek te worden

Bij offiRent hebben we enkele aparte flexplekken ter beschikking en in deze tijden willen we deze flexplekken zelfs gratis ter beschikking stellen; stuur ons gewoon een korte email waarom jij deze flexplek nodig hebt en wanneer je deze nodig hebt.

1. Alles start met een goede dagelijkse routine

Een routine voor jezelf maar ook voor de kinderen. Kinderen hebben al snel het gevoel dat het één lange vakantie is, dit is het natuurlijk niet. Het is zeker belangrijk om voldoende rustmomenten in te bouwen, echter er moeten ook voldoende werkmomenten ingebouwd worden.

2. Maak je eigen werkplek waar je van thuis uit kunt werken!

Het is natuurlijk niet makkelijk als je geen extra kamer ter beschikking hebt. Waarschijnlijk wil je zeker als je kleine kinderen hebt je niet volledig van hun afzonderen en toch wat controle blijven behouden over de situatie. Dit is niet altijd eenvoudig, heb je al eens gedacht om in de slaapkamer, keuken of zelfs garage een (tijdelijke) plaats in te richten waar je in alle rust kunt werken. Vertel ook tegen je kinderen dat ze gerust mogen spelen, maar als mama/papa op zijn kantoor in de slaapkamer werkt dat ze dan niet mogen komen storen. Toch is het goed om ze niet te veel allen te laten, vertel er speels bij ... of het moet heel belangrijk zijn en snoepjes of nood aan een knuffel zijn belangrijk :)

3. Werk anders! Werk voor de kinderen wakker zijn, of 's avonds als ze tv kijken..

Laat de kinderen 's morgens wat langer uitslapen en sta zelf wat vroeger op. Het spreekwoord ochtenstond heeft goud in de momd is hier zeker van toepassing. Er is sowieso al geen file van je woonkamer naar je werkplek. Dit is belangrijke tijd die je uitspaart. Als je 's morgens en 's avonds werkt voor de kinderen wakker zijn, dan ben je in de gelegenheid om door de dag wel samen met hun te ontspannen.

4. Help je kinderen met het organiseren, routine... routine... routine

Enkele weken zonder school is misschien wel fijn maar in de totale Lock-down is het toch beter dat de achterstand niet te groot oploopt. Geef je kinderen dan ook niet te veel opdrachten in één keer, maar organiseer voor hun. Maak een schema op. Een voorbeeldje van een schema wat je verder kan aanpassen naar je eigen wensen:

  • slapen kan tot 10 uur (sterkt afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren)
  • daarna ontbijten (mama/papa eet een tweede keer mee ?) samen is wel zo fijn!
  • tanden poetsen
  • om 10u30 stipt beginnen we met de eerste taak (vandaag wiskunde of taal, morgen tekenen of knutselen), variatie zorgt voor spanning.
  • 11u30 houden we een pauze en gaan we samen even wandelen ? Beweging is goed in de tijd van blijf-in-je-kot
  • 12u30 is het ideaal tijdstip om weer aan tafel te gaan, kies je liever voor 13u00 dat kan natuurlijk ook. Maak je planning zeker samen op met je kinderen!
  • tweede opdracht om 13u30 ? Of liever 14u en eerst even platte rust ?
  • even iets vrij doen, echter laat het kind misschien zelf bepalen hoe lang deze vrije tijd doet, en laat het zelf plannen wat er gaat gebeuren. Dit is eveneens een belangrijke levensles het plannen van de vrije tijd.
  • opdracht 3 houd het rustig en maak er misschien een samen activiteit van. Immers kinderen hun aandacht verslapt naar het einde van de dag toe
  • Samen koken ?

Tijdens de momenten dat je kinderen bezig zijn kun je zelf wat ontspannende taken voor jezelf doen. Tracht je moeilijk werk te bewaren voor de tijden dat je kinderen zich ontspannen plan op dat moment je vergadering via skype in.

Is het je opgevallen dat samen een belangrijk keyword is ? Dag en nacht samen-leven is makkelijk als we samen werken.

5. Kook op tijd, doe boodschappen voor minstens een week!

Tijdens deze crisis vraagt men ons om in-ons-kot te blijven. Koop op voorhand voldoende groenten, fruit en vlees. Heb je nog suiker, koffie zout genoeg ? Vloeiende bloem.... maak dynamische lijstjes. Er zijn eenvoudige applicaties voor je gsm die je helpen om je boodschappenlijstjes te organiseren.

6. Zoek de juiste balans tussen werk en ontspanniing.

Het is belangrijk dat je blijft waken over de balans tussen het privé leven en je werk. Als je van thuis uit werkt, moet je dit zelfs nog beter in de gaten houden. Plan iets leuks speel eens een gezelschapspelletje bijvoorbeeld en doe het vooral samen!. En.. veel plezier! Vergeet niet te genieten!

7. Blijf in uw KOT, maar wat denken kinderen?

Weet je dat jij als domme volwassene het moeilijk hebt om in je KOT te blijven? Maar dat kinderen 't anders ervaren... weet je dat jouw kinderen graag thuis zijn en er van genieten. Weet je dat ze niet eens weten en snappen wat 'blijf in je ko' wilt zeggen, ze zijn gewoon graag thuis. Niet-meer-Of-niet-minder Zoek de juiste balans tussen werk en ontspanniing.

8. Zoek naar perspectieven!

Morgen, overmorgen, of binnen een maand stopt deze crisis en denk je in jezelf Dat was een zalige tijd samen met mijn kids! Ik mis die tijd...

Waarschijnlijk krijg je op sommige momenten hoofdpijn van je kind(eren) en wens je hun echt ... Laat los, maar toch besef dat jij niet de enige bent, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

3D printen in Limburg
Maatschappelijke zetel verplaatsen

Gerelateerde berichten

 

Heb je vragen of een idee ?

Bij offiRent denken wij altijd met u mee, en we kunnen samen uw idee uitwerken.

contacteer ons

of geef ons een belletje
+32 13 26 10 10

ONZE DIENSTEN

diensten die offiRent kan aanbieden

Virtueel kantoor
De maatschappelijke zetel van uw bedrijf op een professioneel adres.
Therapie Ruimte
Rustgevende ruimte voor één op één gesprekken voor de consulent
Vergaderzaal
Vergaderzaal ingericht voor 10 personen met extra diensten.
Makerspace
Heb je een goed idee? Wij helpen je idee uit te werken in ons MakerspaceLab.
Winst Maken
Een professioneel kantoor laat je winst stijgen. Bereken hier je winst!