Is het een goed idee om de maatschappelijke zetel van een vennootschap bij je thuis te plaatsen?   Het plaatsen van de maatschappelijke zetel thuis heeft voordelen, maar zeker ook wat nadelen.

Wat is de maatschappelijke zetel?

De maatschappelijke zetel is het officiële en formele vestigingsadres van de vennootschap en/of rechtspersoon. De maatschappelijke zetel van een onderneming is het adres waar de belangrijke beslissingen in verband met de onderneming worden genomen.


Is het een goed idee om maatschappelijke zetel op een privé adres te plaatsen?

Als de zetel van de vennootschap op uw woonadres staat en u verhuurt een ruimte aan de vennootschap, kan u ook in bepaalde gevallen meubilair verhuren aan de vennootschap. Deze huurinkomsten zijn voor u roerende inkomsten (15%) en u geniet ook nog een kostenforfait van 50%.    Toch weegt dit voordeel vaak niet op tegen de nadelen die verbonden zijn aan het thuis hebben van een maatschappelijke zetel.

Zoals we in de inleiding al aangaven is het nooit een goed idee om de maatschappelijke zetel van uw bedrijf bij thuis te plaatsen.

Als u privé schulden heeft en een bedrijf aan huis of een eenmanszaak drijft, mag de deurwaarder bij het bedrijf tot beslaglegging overgaan. Andersom geldt hetzelfde; Als u zakelijk schulden heeft en uw bedrijf staat op uw privéadres ingeschreven, mag de deurwaarder bij u thuis beslag leggen voor uw zakelijke schulden. 

Maatschappelijke zetel op huurwoning? 

Ik huur een woning, mag ik dan de maatschappelijke zetel van mijn bedrijf op de huurwoning plaatsen?

Zonder expliciete toestemming van de verhuurder is het verboden om de maatschappelijke zetel op het huuradres te vestigen.

Een verhuurder zal hier over het algemeen geen toestemming voor geven, aangezien de verhuurder fiscaal belast wordt op basis van de werkelijke huurinkomsten in plaats van het kadastraal inkomen. Zolang de maatschappelijke zetel niet overgeschreven word komen vorderingen van schuldeisers of zelfs gerechtsdeurwaarders op het huuradres. Ook na verhuis van de huurder/statuuthouder van de maatschappelijke zetel. 

Hoe adres maatschappelijke zetel wijzigen? 

Een adreswijziging van de maatschappelijke zetel van je vennootschap moet je neerleggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank, waarna de gewijzigde statuten in het Staatsblad worden gepubliceerd. Wanneer je vennootschap een VOF of CommV is, dan kan je de wijziging simpelweg doorgeven via het ondernemingsloket. Heb je een andere vennootschapsvorm, dan regelt je boekhouder of notaris dit voor je. 

Waar plaats ik mijn maatschappelijke zetel?

Plaats de maatschappelijke zetel van uw onderneming bij offiRent. En krijg niet alleen een brievenbus maar:

  • een professioneel onthaal;
  • vergaderruimtes tot 4x jaar;
  • postbeheer met gratis doormailen van post;
  • ruime parking met elektrische oplaadpaal;
  • gratis ondersteuning van de zaakvoerder om meer sales te verkrijgen en uw bedrijf te laten groeien.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via de contact pagina.