8 Minuten Lesezeit (1502 Worte)

3D printen in Limburg

3D printen in Limburg

3D printen in Limburg

je fantastisch idee in Real life zien?

Dit kan Gratis bij offiRent in Herk-de-Stad, je betaalt enkel de kost van het filament!

3D printer ter beschikking
Gratis voor onze klanten.

Vanaf een virtueel kantoor (jaarcontract), betaal je enkel een vergoeding voor het gebruikte filament. Wij bouwen graag mee aan jouw idee!

Verschillende Soorten fillament
Hout / Staal / Flexibel / PLA / PETG

Filament is een inkt voor een 3D printer. Op rol te verkijgen en bij ons op voorraad.

offirent@Makerspace wees creatief
Denk, Teken-Slice en print uit.

Samen met je vrienden iets 3D-printen? Of wil je je inspireren door iemand helemaal onbekend? Bij offiRent leer je mensen kennen!

Ondersteuning en hulp daar waar het nodig is
Je staat niet alleen met je ideeën.

Dankzij onze ondersteuning en de andere gemotiveerde 3D-artiesten,vind je altijd een oplossing.

3D printen kan iedereen, jong of oud.

Je vraagt je waarschnijlijk af: waarom een 3D printer? Is het beter dan gewone print? Wat zijn de nadelen? Of wat zijn de voordelen? Dat zal je vandaag wel weten. Je getekend idee in werkelijkheid vastnemen, voelen en ruiken? Dat kan. Je hoeft geen 3D-printer aan te schaffen, want als je een klant van ons bent, geniet je van de gratis toegang tot onze 3D printer, Prusa i3 MK3S. Op je kantoor werken terwijl je idee aan het printen is. Het is nog nooit zo eenvoudig en gemakkelijk geweest.


Bij offiRent hebben we een 3D-printer ter beschikking gezet en we hebben zelfs beslist deze gratis toegankelijk te maken; kom maar eens kijken als je ons niet gelooft!

1. Wat is 3D printen?

3D printen is driedimensionale objecten produceren op basis van digitale bouwtekeningen (die natuurlijk ook eerst in 3D moeten zijn). In principe kan er van elk gewenst object, een zeer gedetailleerde print in 3D gemaakt worden. Zowel bedrijven als particulieren kunnen er één aanschaffen. Een 3D printer biedt heel veel mogelijkheden. Er wordt gezegd dat in de toekomst, iedereen thuis een 3D printer gaat hebben om dagelijkse voorwerpen en objecten te printen.

2. Wat kan je allemaal printen met een 3D printer?

Met een 3D printen kan je zover gaan als je het maar wilt. De lijst van wat je allemaal 3D kan printen, wordt alleen maar langer en langer met de tijd. Wat dacht je van een hoesje voor je mobiel? Dat kan! Speelgoed voor jouw kind? Dat kan ook! Een nieuwe handgreep voor je frigo omdat de oude kapot is gegaan? Het kan! Sommige objecten zullen harder zijn dan de andere, misschien zelfs ook iets flexibeler. Dat komt door de verschillende filamenten dat een 3D printer gebruikt. In 2019 hebben de wetenschappers iets echt ongelooflijks gemaakt met behulp van een 3D printer – levende wezens! Ja, je leest het goed. Ze 3D-printen eerste hartje met menselijk weefsel. Geheel met echte bloedvaten. Het kan wel (nog) niet kloppen. Dat moeten de wetenschappers nog verder ontwikkelen.

3. Welke materialen gebruikt onze 3D printer?

Nylon

De meest gebruikte materiaal bij het tekenen van driedimensionale objecten is nylon. Met nylon zijn de toepassingen eindeloos: van hard tot flexibel en van kleurrijk tot transparant. Nylon heeft ook een uitstekende oppervlaktekwaliteit waardoor hij een perfecte filament is om plastiek tandwielen, schroeven, moeren, bouten en kabel binders 3D af te printen!

Polycarbonaat

Dit materiaal kunnen we vaak terugvinden in zaken als verpakkingen, vitrines, pergola’s, beglazingen, proef- en opspanmallen en dubbelzijdige kamerschermen. Net zoals Nylon, is polycarbonaat een van de stabiele kunststoffen en is zelfs tot 250 keer sterker dan glas! Het materiaal is dus zeker geschikt voor bewerkingen zoals frezen, boren, buigen en zagen. Let op: dit materiaal is niet waterdicht. Dat kan wel tijdelijk opgelost zijn door middel van een tijdelijke dompeling in oplosmiddel.

Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS)

Net zoals nylon en polycarbonaat, is ABS ook een stabiel kunststof en lost op met aceton. ABS had je namelijk al veel eerder gezien en sowieso in verschillende kleuren, ook al heb je geen 3D printer thuis – LEGO blokjes! Deze zijn stevig en wel duurzaam. Als je bij je eindproduct geen nabewerking nodig hebt, dan is ABS daarvoor zeer geschikt. Verder kan ABS gebruikt worden bij het 3D printen van kinderspeelgoed, muziekinstrumenten, tafels, stoelen en behuizingen. Dit materiaal kan goed tegen hoge temperaturen!

Polylactic Acid (PLA)

PLA is een biologisch materiaal dat afkomstig is uit natuurlijke grondstoffen zoals mais en suiker. Dat maakt PLA zeer milieuvriendelijk in vergelijking met andere materialen en toch is het plastiek. Ten opzichte van andere filamenten, stinkt PLA niet tijdens het printen. Ook dit materiaal is in velen kleuren verkrijgbaar. Dit filament is ideaal voor het printen van speelgoed of producten die met een hoge snelheid geprint kunnen worden. De oppervlakte van je eindwerk is dan zeker ook gepolijst. PLA is aan de andere kant breekbaarder dan ABS en kan niet zo goed tegen hitte.

Polyethyleentereftalaatglycol (PETG)

PETG is een sterk en flexibel materiaal. Dat is namelijk de verbeterde versie van PET, waarmee de plastieken flessen in ons dagelijks leven gemaakt worden maar wel veel minder nadelen heeft dan PET zelf. PET is ook het meest gebruikte plastiek ter wereld. Het toegevoegde glycol zorgt ervoor dat de brosse eigenschappen van PET verdwijnen en dat het materiaal kristalliseert. PETG-filament is zeer sterk, hard, flexibel en resistent. Qua functionaliteit en betrouwbaarheid, is PETG hetzelfde als PLA. Er komt ook geen geur vrij tijdens 3D printen. PETG is waterdicht en is immuun tegen chemische stoffen.

High Impact Polystyrene (HIPS)

Dit filament wordt meestal als support materiaal voor ABS onderdelen gebruikt aangezien het fel op ABS lijkt qua eigenschappen. HIPS reageert op een ander oplosmiddel – limoneen. Een combinatie van HIPS en ABS biedt veel mogelijkheden. Als je HIPS gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over schuren, snijden of een andere methode waarmee je je object kan beschadigen. Natuurlijk kan je ook kiezen om met HIPS zelf te printen en niet als supportfilament te gebruiken.

Polypropyleen (PP)

PP is een technische kunststof met wat unieke eigenschappen. Polypropyleen is lichtgewicht, flexibel, sterk, chemisch bestendig en voedselveilig! In het algemeen – een vrijwel onbreekbaar plastic. Het is moeilijk te verwerken als materiaal van een 3D printer, omdat het vaak krom trekt en slechte hechting heeft. Het is dus een uitdaging PP goed te printen!

Ninjaflex TPE

TPE in het algemeen in vergelijking met de anderen filamenten, blinkt heel fel uit door zijn hoge elasticiteit (flexibiliteit). TPE lijkt heel fel op rubber dat bij kamertemperatuur flexibel is. Als je de hoogste mate van elasticiteit wilt bereiken, kies voor NinjaFlex. Je kan je objecten in elke gewenste vorm printen, maar dan in een lagere printtemperatuur en iets lagere snelheid dan bij andere materialen.

Laywood

Met deze houtdraad, kan je je afprint een fantastisch structuur geven. 3D printen met laywood in lagere temperaturen zorgt voor een helderde kleur terwijl afdrukken bij hogere temperaturen, een donkere afdruk oplevert. Het geprinte hout ziet er ruw uit. Laywood heeft ook veel eigenschappen, o.a. weinig kromming, soortgelijke duurzaamheid als PLA, geen bewaarmiddel nodig (hout houdt van vocht). Je kan het dus ook afwerken zoals je het zelf wilt: met verf, schroeven en schuurpapier. Je kan zelfs de boomringen bedrukken! Laywood is ook milieuvriendelijk, aangezien de filament uit gerecycleerd hout bestaat.

Laybrick

Brick betekent in het Engels steen, dat klopt. We kunnen spijtig genoeg nog niet met echt steen 3D printen. Laybrick is een mengsel van gemalen krijt en onschadelijk copolyesters. Het resultaat daarvan is dus een materiaal dat ziet en aanvoelt als zandsteen. Dit kan gebruikt worden voor het 3D printen van architectuurmodellen, maquettes, landschappen en beeldjes. Dat brengt het gevoel net iets beter over dan karton.

BambooFill

Bambofill is een mix van standaard PLA met bamboevezels die ervoor zorgt dat je prints ruiken en voelen als echt hout!

Bronzefill

Dat is een filament dat gevuld is met 80% brons deeltjes! Dat geeft je een prachtig resultaat met echte brons eigenschappen. Het is best wel zwaar; zelfs 3 keer zwaarder dan standaard PLA. In de werkelijkheid voelt je je 3D geprinte object alsof het van brons gemaakt is!

Acrylic Styrene Acrylonitrile

ASA is een 3D printbaar plastic die qua eigenschappen vergelijkbaar met ABS is. Het is eigenlijk de UV resistente versie van ABS. ASA is vooral bekend daardoor, maar ook door de weerbestendigheid, hoge slagsterkte en hoge temperatuur bestendigheid.

T-Glase

Dat is een PET-filament dat een hoge mate van doorzichtigheid biedt. Het is een uitstekende vervanger voor PLA met super lage krimpeigenschappen, waardoor het printer van grote platte oppervlakten super gemakkelijk is. T-Glase is zeer sterk en duurzaam maar redelijk stijf, net als PLA en ABS. Er zijn ook geen geuren of dampen bij het 3D printen.

NylonX

Koolstofvezelfilamenten gebruiken kleine vezels die in een basismateriaal worden gegoten om de eigenschappen van dat materiaal te verbeteren. Verschillende populaire filamenten kunnen gekocht worden met koolstofvezelvulling, waaronder PLA, PETG, Nylon, ABS en Polycarbonaat. Deze vezels zijn extreem sterk en zorgen ervoor dat de gloeidraad in sterkte en stijfheid toeneemt. Dit betekent ook dat de 3D geprinte onderdelen veel lichter en meer dimensioneel stabiel zullen zijn.

Flex-kantoor huren
Tips thuiswerken

Ähnliche Beiträge

Heb je vragen of een idee ?

Bij offiRent denken wij altijd met u mee, en we kunnen samen uw idee uitwerken.

contacteer ons

of geef ons een belletje
+32 13 26 10 10

ONTDEK ONZE UITGEBREIDE DIENSTEN VOOR UW SUCCES

Virtueel bedrijf
Virtueel kantoor
De maatschappelijke zetel van uw bedrijf op een professioneel adres.
Rustige omgeving
Therapie Ruimte
Rustgevende ruimte voor één op één gesprekken voor de consulent
Vergaderen met stijl
Vergaderzaal
Vergaderzaal ingericht voor 10 personen met extra diensten en comfort.
Maak zelf
Makerspace
Heb je een goed idee? Wij helpen je idee uit te werken in ons MakerspaceLab.
Groei bedrijf
Winst Maken
Een professioneel kantoor laat je winst stijgen. Bereken hier je winst!